Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Als het laaghangend fruit geplukt is

22/03/2015 | By | 2 Comments

door: Dionne Baaré

Wie drie jaar geleden door de wijk Merwestein in Nieuwegein liep werd verdrietig van de aanblik. Rijen met lege kantoren en grote borden ‘Te Huur’. Hoe anders is dat anno 2015. De gebouwen staan er nog, maar er brandt weer licht, plantenbakken sieren de geplaatste balkons en de tweede generatie Nieuwegeiners lopen in en uit. 160 woningen zijn gerealiseerd in vijf kantoorgebouwen in deze wijk en in 2015 komen daar naar verwachting nog zo’n 120 woningen bij.

Het ‘oude’ Herbestemmingsteam (H-team) heeft jarenlang tegen de stroom in hard getrokken en geduwd om functiewijziging gemakkelijker te maken. Grootste winst is behaald in het vereenvoudigen van regelgeving. Korting op verhuurdersheffing bij transformatie, korte simpele planologische procedures en geen nieuwbouweisen uit het bouwbesluit wanneer je een bestaand gebouw ombouwt naar woningen. Transformeren wordt steeds makkelijker!

Er is eindelijk een tijd aangebroken waarin niet meer wordt gekeken welk weiland geschikt is om een woonwijk op uit te rollen en waar nog een nieuwe kantoortoren gerealiseerd kan worden. We doen het met wat er is, binnenstedelijk bouwen is de norm. Veel opties heb je dan niet. Bouwen op ‘grijs’ en ‘blauw’ valt meestal af, met bouwen op ‘groen’ maak je je als politiek niet populair in de stad. De opties die overblijven zijn bouwen ‘in’ of ‘in plaats van’ bestaande gebouwen. Langzaam landt het besef dat de gebouwen voor de toekomst er grotendeels al staan, ze moeten alleen nog een nieuwe functie krijgen.

Maar wat als de geschikte gebouwen op de goede locaties op zijn? Wat doe je dan met de grote kantoorkolossen? Met monofunctionele kantoorgebieden? Kijken over de grenzen van het gebouw, over de grenzen van het gebied. Dat is de nieuwe opgave en dat is de uitdaging die het ‘nieuwe’ H-team te wachten staat.

Comments

 1. Beste mevrouw/heer,

  Onlangs ben ik lid geworden van de commissie Noord-Holland, Heemschut.
  Het valt me op dat voor sloop van gebouwen vaak het argument ‘beyond repair’ (al te veel verwaarloosd om nog hersteld te kunnen worden) doorslaggevend is om een sloopvergunning te kunnen krijgen.
  Wat is uw mening hierover.
  Welke argumenten zoudt u willen aandragen om sloop te voorkomen?
  Op dit moment betreft het probleem een of een aantal verwaarloosde stolpboerderijen.

  Dank voor uw antwoord en veel succes bij uw werkzaamheden.
  Olga van der Klooster

 2. Geachte mevrouw Van der Klooster, beste Olga

  Dank voor uw reactie op mijn blog. Een sloopvergunning is tegenwoordig vaak wettelijk niet meer nodig. Een melding volstaat, waarbij vooral nog gekeken moet worden naar asbest, flora fauna en dergelijke. Een vergunning is alleen nog van toepassing op monumenten en in een beschermd stads- of dorpsgezicht.
  Ik begrijp uw passie voor de stolpboerderijen, wellicht kunt u eigenaren gemakkelijker overtuigen wanneer u kunt laten zien dat deze panden naast een karakteristiek uiterlijk ook nog een financiele waarde (kunnen) hebben met goed onderhoud of een goede functie.
  Ik wens u veel succes toe,

  met vriendelijke groet
  Dionne Baaré

Submit a Comment